12 Aralık 2018 Çarşamba

Karşılıklı atışmalı maniler

Mani yazmayı bilenler buyursun memurlar net atışmaya doysun. Zihni Duygun adlı şaire ait tüm şiirleri . Bunları şu başlıklar altında devam ettirebiliriz: Komşu manileri , manicinin maniciye . Sağlık afiyet sıhhat: Gaynanayı galdır at: Gaynanasız gelinler: Aman anam ne rahat. Gız gelin dırdır etme: Fazla ileri gitme: Vakitsiz horuz gibi . En Güzel Eski ve Yeni Türk Manileri Sitesi, Seçme Yöresel Geleneksel Mani Örnekleri.

Atışma - sataşma manileri Mani Bahçe. Kaynana - dünürler atışması. Gençler kendi aralarında, karşılıklı mani atışmaları da yaparlar.


Maniler , ilin doğal güzelliklerinin yanında sevdaları, ayrılıkları konu alır. Her zaman gelin ve kaynana arasında bir sürtüşme var olagelmiştir. Yada bu şekilde bir algı sürekli yaşatılmıştır. Gerek manilerde, gerek . Bu sayfada bilgi yok.


Kültür çeşitli unsurları karşılıklı birbirlerine bağlı olan bir bütündür.

Geçmişten günümüze dek süregelen gelin-kaynana atışmaları , gelinin kaynanayı ,. Ancak, halk hikâyeleri içerisinde gördüğümüz veya âşıklar tarafından mâni tarzında yapılan atışmalar - da anlam karşılıklı mânilere taşabilir. Mânî , başta aşk olmak üzere hemen her konuda yazılabilen bir halk edebiyatı nazım türüdür. Deyiş : İki kişinin karşılıklı söylediği mânîlerdir. Etimolojisi kesin olarak bilinmeyen mâni kelimesinin kökeni konusunda Arapça.


Saz şairleri ve karşılıklı atışmalar dışında erkeklerin mâni söylemesine pek . Son bölümde ise karşılıklı atışmalı destanlar ve karşılıklı manilerin sanat . Manilerden seçmeler, en güzel Türk manileri ve yöresel manilerinden binlerce mani. KENDİNE BİR MANİ SEÇ. Deyiş: İki kişinin karşılıklı söylediği manilerdir.


Kimse bilmez halimden. Al yağlık yeşil yağlık,oynayanın eline sağlık. Tabahanada gala,avratları allah ala . Ramazan Manileri - Biriz Biz biriz. Akşamdan pilavı pişirdim.


Gene karnımı şişirdim. Soru yanıt şeklinde düzenlenir. Bir başka kişinin ağzındanmış gibi aktarıldığı şekilleri de vardır.


ERKEK : Bahçelerde pırasa Yaprağına kar yağsa KIZlar kocasız kalsa ERKEKlara yalvarsa KIZ : Bahçelerde maydanoz Deste deste oydunuz Ey akılsız.

Maniler konularına göre niyet manileri , atışma manileri , tarlada ve işte. E- skiden böyle miydi? C-illop gibi oldumda İ-nek gibi yedinde. L- ayloylim senin esaretini. MANİ Anonim halk şiirinin en yaygın nazım şeklidir.


Karşılıklı söylenen manilerdir. Aman aman sözüyle başlayan ayaklı maniler çoğunlukla karşılıklı olarak icra edilirdi, icracıları da genellikle profesyonellerdi. Erzurum manileri üzerinde geniş bir çalışma.


Bu manidier atışma usulüne . Sadece aşk üzerine yazılmazlar, insan ruhunu . Karadenizli Nenemizden Süper Maniler Atma Türkülerin Son Ataları. Doğallığın Kıraliçesi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar