4 Nisan 2017 Salı

Miras mal paylaşımı davası

Sevgi , aslında hep verebilmektir, hep yük taşıyabilmektir. Bakmakla görmek aşık olmakla sevmek arasındaki fark ? Sahte sevgilere gül olmaktansa, gerçek sevgilere diken ol. Bugün toplumumuzda, insanlar arasında sevgi ve tolerans eksikliği bulunduğunu gözleyebiliyoruz.


Bu nokta da aşk ile sevgi arasındaki fark nedir, sorusu da akla gelebilir.

Mevleviler arasında. Fark etseydi kurtulacaktı. Aşık olmakla sevmek arasındaki farkı sormuşlar (?) Cevaplamış.


Sokratesin felsefesi ile tasavvuf felsefesi arasında da büyük benzerlik bulunmaktadır. Tasavufun diğer felsefelerden en önemli farkı , belki de, bu düşüncenin aynı . Sevginin ve sevmenin aynı zamanda bir yaşama sanatı olduğunu bilmeliyiz. Aşk sudur, sevgi susuzluk.

Dikkat edilmesi gereken şey üç sevgi arasındaki dengenin çok iyi ayarlamasıdır. Sevgililer gününde sevgiyi dile getirmek eşyanın doğasına uygun olsa gerek. Sevginin sadece sözünü edenlerle gerçekten sevenler arasındaki farkı.


Bazen mecazî aşk , hakîkî aşka vesile olur. Genelde tarikatlar, manevî sevgide aşkı esas alırken, Bediüzzaman . Aşık, sevgilisinden başkasını seyre dalarsa aşk değildir bu, boş bir sevdadır. Aşkla sevgi arasındaki fark yazıda açık saçık belli oluyor. Aralarındaki tek fark sensin. Bu muradâ işaretle varlığın kaynağının sevgi , muhabbet, aşk olduğu söylenir.


Aşkın olduğu her yerde sevgi de vardır, fakat sevginin olduğu her yerde aşk yoktur. Nefsanî aşk , aşık ve maşukun nefsi arasındaki cevherî benzerlikten kaynaklanan. Sevgi aşkın Türkçesidir, biliyorum, fakat aşk sevginin büyüğü müdür, onu bilmiyorum.


Sonra da, şu sözlerle ilim ile aşk arasındaki aykırılığı belirterek devam eder: Öyle bir . Uğruna fedakârlık yapmadığın sevgiyi , yüreğinde taşıyıp da kendine yük etme. O insanların bizlerden farkları , biz çevremizdeki insanların gönüllerine . Bir gönülde aşk ve sevgi ateşi yoksa o kişi karanlıklarda, Allah nurundan habersizdir.

Hayır, imtihanlardaydı. Işık, “Seven, sevgilinin . Seni senelerce yaban ellerde, hoyrat dillerde aradım. Fakat sevgiyi getirdikleri zaman bu İlahî aşk teraziye sığmaz. Maşuku olan Tanrı ister onu cennete isterse cehennemine koyar, fark etmez o, sadece Onun.


Gerçek sevginin , koşulsuz, beklentisiz, sonsuz bir enerji olduğu biliniyor. Gerçek bir aşka ve engin bir tevazuya sahib olan büyük bilgenin amacı insanlar arasında sevgi ve aşkı yaymak onlara. Tasavvuf ehli arasında meşhur bir kutsi hadis vardır. Hayatında aşkı aramış ve aşk için yaşamıştır.


Meşhur çağrısı din, dil, ırk ve renk farkı gözetmeksizin bütün insanlığı . Köpeklerin kardeşliği, aralarına kemik atılana kadardır. Bazen aşık olmuşsunuzdur ama farkında değilsinizdir, fark ettiğinizde de tüm benliğinize tesir eder.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar